1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Топъл старт на февруари

Топъл старт на февруари

Наднормени температури, без съществени валежи

В периода от 02 до 08 февруари се очакват наднормени температури и средноденонощни стойности над биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

През първото десетдневие на февруари при пшеницата ще преобладава фаза трети лист. Във фаза братене са част от засетите в агротехнически срок посеви на места в Дунавската равнина и в североизточните райони на страната.

Прогнозираните високи за сезона температури през втората половина от първото десетдневие на февруари, с максимални стойности от порядъка на 15-20°С, ще провокират преждевременно развитие при някои ранно цъфтящи костилкови овощни (бадем, кайсия, праскова) в южните и югоизточните райони на страната.

Съществени валежи не се очакват и условията ще позволяват подхранване на есенниците с азотни минерални торове, предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури, провеждане на резитби в лозовите и овощните масиви, зимно пръскане на овошките с медсъдържащи фунгициди.

Източник: НИМХ

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.