1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Топло за сезона време, не се очакват съществени валежи

Топло за сезона време, не се очакват съществени валежи

Подходящи условия за извършване на фитосанитарни дейности при овошките

В началото на зимата агрометеорологичните условия ще се определят от топло за сезона време. Прогнозираните средноденонощни температури в средата на третото десетдневие на декември ще достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури в полските райони на страната.

В северозападната част на Дунавската равнина и в югоизточните райони наднормените декемврийски температури, с максимални стойности над 15-16°С, ще създават условия за протичане на вегетация при пшеницата и ечемика.

В края на декември при зимните житни култури ще преобладават посевите във фаза 2-3-ти лист. Част от късно засетите ноемврийски посеви ще встъпят в зимата неукрепнали, във фаза поникване и начален стадий на листообразуване.

Във фаза братене са малка част от засетите в агротехнически срок посеви с пшеница и ечемик в Дунавската равнина и в Горнотракийската низина.

През периода съществени валежи не се очакват и условията ще позволяват извършване на резитби и фитосанитарни дейности при овошките.

Третото десетдневие на декември е подходящ срок за предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури в южните райони на страната.

Източник: НИМХ

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.