1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. До края на месец юни се очаква да започне тазгодишната жътвена кампания в област Търговище

До края на месец юни се очаква да започне тазгодишната жътвена кампания в област Търговище

Снимка:

Проверява се състоянието на всички земеделски машини, които ще участват в кампанията

До края на месец юни 2012 г. се очаква да започне тазгодишната жътвена кампания в област Търговище. Затова се извършват съвместни проверки от служители на областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението" - Търговище и на регионалната служба към  Контролно-техническата инспекция към Министерството на земеделието и храните. Те проверяват състоянието на всички земеделски машини /зърнокомбайни, трактори, автомобили, сламопреси/, които ще участват в кампанията, съобщават от Областната дирекция на МВР в града.

През тази година площите, засети със зърнено-житни култури, са малко повече в сравнение с миналата година, докато през 2011 г. засетите с есенници площи в областта ни са били 456 430 дка, през 2012 г. те са 469 658 дкр. Налице е тенденция към увеличаване на засетите площи с културите пшеница, ечемик, ръж, овес и третикале. Характерно е, че в масивите на областта все повече навлиза новата и модерна селскостопанска техника. Правилата за строго спазване на противопожарната безопасност по време на жътвената и вършитбена кампания обаче са валидни за всички видове техника и земеделските стопани трябва да ги спазват стриктно, за да не бъдат допуснати пожари и запалвания в тези площи, предаде Дарик радио.

Машините щателно се проверяват, като целта е да не се допуска използването на технически неизправни или пожаронеобезопасени машини в житните масиви. Необходимо е да се знае от всички, имащи отношение към прибирането на реколтата, че най-голямата опасност от пожари в блоковете с продукция е свързана именно с различни технически неизправности на селскостопанската техника. Затова е необходимо работещите с нея да извършват ежедневен, системен контрол по отношение на състоянието й. В районните служби „ПБЗН" са разработени съвместни планове с държавните горски и ловни стопанства за обезопасяването в противопожарно отношение на горския фонд. Изготвят се оперативни карти на засетите с есенници площи с пътищата за придвижване на пожарната техника и местата с естествени и изкуствени водоизточници, които могат да се ползват от нея при нужда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.