1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Първият в света водороден трактор

Първият в света водороден трактор

Сериен вариант е възможен до 2013 година

New Holland демонстрира първият в света трактор, който използва като гориво водород, съобщава Автопрес 2001, цитиран от news.bg. Системата горивни клетки, вградена в експерименталния NH2, гарантира максимална мощност от 106 конски сили, които са напълно достатъчни той да бъде в състояние да изпълнява почти всички функции, на които е способен и моделът T6000, на базата на който е разработен.

Подобно на всички автомобили, които използват водород като гориво, и тракторът NH2 обещава работа без в атмосферата да се отделят вредни емисии- само топлина (по- малко от тази, която се генерира от сравним двигател с вътрешно гориво) и водна пара. По този начин, евентуалният бъдещ сериен вариант на NH2 ще може да бъде използван на места, където в момента е недопустимо навлизането на трактор със стандартен двигател. Въпреки че се намира още в начален стадий на разработка - все пак в момента резервоарът на трактора гарантира ефективна работа само в продължение на максимум 2 часа.

От компанията New Holland изразяват своята решителност да предложат на потребителите сериен вариант на почти безшумният NH2 до 2013 година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.