1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Раломекс - устойчиво развитие и производство

Раломекс - устойчиво развитие и производство

Българската компания показа на АГРА 2023 машини, следващи модерните тенденции в земеделието

За поредна година българският производител на прикачна техника Раломекс АД представи на международното изложение АГРА 2023 разнообразна прикачна техника.

„За първи път участваме с такава голяма изложбена площ от 300 кв./м, на която показахме 12 броя, типични представители на всички групи машини, които Раломекс произвежда“, обясни Рашид Узунов, гл. инженер и изпълнителен директор.

Премиера тази година прави най-новата разработка на Раломекс - дисков валяк. Характерното за него е по-голямата му работна ширина. Представеният на международното изложение в Пловдив модел е 8 м. Специфичното при него е, че секциите, на които са наредени дисковете, са с най-голямата дължина от 2 м на основната рама, което е предпоставка за безаварийна работа. Късата ос гарантира по-дълъг живот на валяка. При много други модели тази ос е по-дълга и заради натоварването, което изпитва секцията, може да се скъса, която води след себе си до загуби от престой на полето. По-големият размер от дискови валяци е с 10 м работна ширина. Те са предназначени за по-мощни трактори.

Несъмнен интерес предизвика стърнищният култиватор за късно есенно и ранно пролетно дълбоко разрохкване и слято култивиране на угарите Коmbimax 3000. Той е част от системата за минимални обработки на почвата. Характерното за него е, че има три зони на работа, като всяка една от тях може да се изключва. Конкретният модел е с 3 м работна ширина, а необходимата мощност за работа с него е от порядъка на 300-320 к.с.

В серията безорни машини Раломекс представи още една машина - разрохквач.

Поредният експонат в портфолиото на Раломекс е култиватор за слята обработка. Характерното е, че неговият работен орган, за разлика от стандартния модел, е подпружинен - работи на принципа нон-стоп. Когато работният орган срещне някакво препятствие, се скъсва, а пружините, които играят ролята на полуавтоматичен предпазител, връщат работния орган в работна позиция. Моделът е с 8 м работна ширина. Раломекс предлага работни ширини до 12 м прикачен вариант.

Най-новото изделие на Раломекс при култиваторите е компактор с работни ширини от 4 м до 8 м. Специфичното при него е навесният му тип, което го прави изключително лесен за транспортиране на съответни полета. На щанда беше показан модел с работна ширина 4 м. Характерното за него е симбиозата - преден ротор, култиваторни лапи и допълнителен ротор за фино подравняване на пръстта след обработка.

Сегментът култиватори беше допълнен от машина за окопаване по класическа технология. Това е класически тип, дългогодишен модел на завода в Завет, който изключително добре се котира на пазара. На изложението в Пловдив той можеше да се види допълнително окомплектован с тороизсяваща уредба, като характерното за нея е, че може да регулира тора изключително прецизно.

Раломекс показа макет, чрез който компанията демонстрира възможността на машините за взаимозаменяемост, а именно на една и съща база, на една и съща рама да може да се монтират различни работни секции, като: сечка, дисков и грайферен валяк, както и цилиндричен валяк, който в съседна Румъния се използва интензивно при производството на рапица след сеитба. „Земеделският производител, закупувайки един агрегат, после може да надгражда. Получава се машина 4 в 1“, обясни още Рашид Узунов.

Раломекс е пословична със здравината на плуговете за дълбока оран. Моделите с 3 и 5 корпуса са едни от най-продаваните на българския пазар, а в последните години и на румънския. Новото при тях е плужният корпус, който от миналата година се разработва от Раломекс. Иновацията е заложена при конзолата, което позволява при авария да се свие само тази част, която е повредена. В случая е използвано по-ново поколение крепежни елементи, които са с по-висок клас на точност и които гарантират и по-висока надеждност на възела. Характерен за този вид плугове е новият механизъм на обръщателното колело, тоест този тип механизъм работи на принципа на махалото, което означава по-малка амплитуда на колелото, което от своя страна повишава надеждността на самия възел и по-прецизното и по-точно регулиране на дълбочината на оран.

раломекс

Дисковата брана с работна ширина 4,6 м е също от серията машини нон-стоп. Тя има пружинен предпазител, който служи за предпазване на работния орган след като срещне някакво препятствие. Този модел се утвърди доста сериозно на пазара и с днешна дата това е една от най-продаваните машини.

раломекс2

Сред новите изделия на Раломекс е прикачна дискова брана, чиято премиера беше миналата година. При нея на една конструкция може да се базира както прикачният, така и навесният тип на самата машина. Ако тегличът и колесарът бъдат свалени, става навесен тип. Това позволява гъвкавост при избора на земеделците. Друга характерна черта е работният орган с гумени тампони. Това позволява на машината освен елемента на предпазване, да се получава вибрация по време на работа и по този начин по-добре да става очистването на диска от растителните отпадъци. Благодарение на тежкия тип ротор, с който е агрегатирана браната отзад, се получава изключително добро подравняване на почвата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.