1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Роботи за овошки и лозя, маневрени италиански товарачи и финландски механични сеялки – на фокус на щанда на ИРИ ТРЕЙД на БАТА АГРО 2024

Роботи за овошки и лозя, маневрени италиански товарачи и финландски механични сеялки – на фокус на щанда на ИРИ ТРЕЙД на БАТА АГРО 2024

Ето какво разказаха чуждестранните гости – партньори на българската компания

 

Запомнящо се участие на фирма Ири Трейд на изложението БАТА АГРО 2024 в Стара Загора. Тази година компанията акцентира на няколко от новите брандове в портфолиото си. Те бяха представени от чуждестранните партньори на компанията.

Сеялките Junkkari – силен старт на българския пазар

Михаил Трошин, мениджър експорт на Junkkari: Участваме на изложението БАТА АГРО и искам да ви представя сеялката Combi Seed на Junkkari. Брандът е част от MSK груп, която е семейна финландска компания за селскостопански машини, кабини за трактори, както и на пластмасови елементи за машини.

Започнахме да работим с „Ири Трейд“ АД преди година и сме доволни от съвместното ни партньорство.

Junkkari са изцяло механични сеялки, които едновременно сеят и торят, те са работни ширини от 2,5 до 7 м. Моделите от 6 и 7 метра са с уникална система за прецизно транспортиране на семената и торовете. А прецизната сеитба означава развитие на добри посеви.

Сеялката може да работи с максимална скорост около 20 км/ч при идеални почвени условия, иначе обичайната скорост е около 15 км/ч.

Тази машина може да работи след плуг, след култиватор, също при No Till условия, но при твърде много растителни остатъци е по-подходяща директната сеялка от серия D.

При T-серията земеделците могат да избират различните елементи на машината според своите изисквания – теглич, гуми и начин на свързване. Можем да изберем каква да бъде първата обработваща секция – това може да бъде двуредов дисков култиватор или секция за изравняване. Може да бъде поставен още един ред с почвообработващи органи. След това идва сеитбената част със сеещите дискове, които са направени от здрава неръждаема стомана, с максимален натиск на работен орган от 150 кг. След това имаме притъпкващи колела и лека култивационна секция. Бункерът за семена и тор е 5700 л. С машината може да сеете рапица, пшеница, ечемик.

Този модел с работна ширина от 4 м е подходящ за трактор 250 к.с.

С едно минаване извършвате 6 действия – уплътняване, почвообработка, сеитба и наторяване, след това обратно уплътняване и лека култивация.

Тези сеялки работят в Европа – Финландия, Норвегия, Швеция, Полша, Германия, Гърция, Румъния и земеделците са много доволни от работата им и от тяхната прецизност. В България бяха направени демонстрации и вече имаме договорени 5 броя сеялки.

 

Dieci – силни и маневрени

Лоренцо Парма, мениджър в Dieci: Работя за Dieci вече 16 години. Компанията е специализирана в производството на телескопични товарачи. Заводът ни се намира в Северна Италия, близо до Парма, с повече 500 души персонал, произвеждаме около 3 хил. машини годишно.

Българският пазар е много важен за нас, а нашият партньор „Ири Трейд“ АД е стабилна компания, с тях работим от година и половина, щастливи сме от партньорството.

На БАТА АГРО сме представили важните модели за България. Първата от тях е компактният модел Apollo с мощност 75 к.с, с ширина 1,8 метра, с 2,6 тона товароподемност и стрела 6 метра. Това е универсален модел за разнообразни дейности в затворени пространства, може да се ползва и извън земеделието.

Показваме и двата по-големи модела AgriStar и AgriPlus със 7 м височина на стрелата и с товароподемност 4 тона. Предназначени са за тежка работа в земеделието.

AgriStar е класически телескопичен товарач с мощност 130 к.с. с Perkins двигател, а AgriPlus надгражда представянето на AgriStar, като е оборудван двигател Iveco с мощност 150 к.с., има Vario трансмисия, по-висока скорост и по-мощна хидравлика.

Дизайнът на кабините на товарачите е дело на известния дизайнер Джуджаро.

PeK automotive – роботизирано отглеждане на овощни градини и лозя

Жига Кашпар, мениджър продажби PeK automotive: Аз представлявам словенската компания PeK automotive, създадена преди 4 години. Занимаваме се с проектиране и производство на роботи за работа в лозя и овощни насаждения.

Нашите роботи могат да работят с около 15 различни приспособления като почвообработващи машини до такива за прибиране на реколтата – като например за бране на ябълки, имаме и робот за прибиране на грозде. Продукцията не се наранява и се прибира с отлично качество.

Роботизацията в земеделието има голямо бъдеще. Тези роботи стават все по-актуални заради липсата на работна ръка, което е световен проблем. Предимството е, че с един робот може да се покриват дейности в целия цикъл на производство. Не е нужно да се ползва GPS, защото те разполагат със специални сензори и са напълно електрически. Управляват се чрез приложение, което може да ползвате на вашия мобилен телефон. Могат да работят без прекъсване между 8 и 14 часа и след това се зареждат.

С фирма „Ири Трейд“ АД работим от миналата година, предстоят демонстрации в България, за да могат земеделците да се убедят в предимствата на роботите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.