1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Тракторът Deutz-Fahr Agrotron 7250 TTV – с отличия „Трактор на годината“ и „Златен трактор за дизайн“ за 2013 г.

Тракторът Deutz-Fahr Agrotron 7250 TTV – с отличия „Трактор на годината“ и „Златен трактор за дизайн“ за 2013 г.

Призовете бяха връчени в рамките на 40-ото издание на световното изложение EIMA в Болоня

Тракторът Deutz-Fahr Agrotron 7250 TTV се пребори в жестока конкуренция с още 6 модела – Valtra N163, New Holland T 5.115, Massey Ferguson 7626 Dyna 6, John Deere 6210 R, Case IH Farmall 115 U Pro и Claas Axion 950, като грабна най-престижното отличие „Трактор на годината“ за 2013-та. Той спечели и наградата и за най-добър дизайн. Призът за „Специализиран трактор“ отиде при New Holland T 4060 F.

Тази година за първи път сред членовете на журито, определящо тези награди, имаше и български представител – Цветан  Гърбешков, който също даде своя глас, имайки предвид и вота на посетителите на AGRO.BG, за които беше създадена специална секция в интернет портала, където можеха да гласуват за своя фаворит.

Награждаването на победителите в конкурса се състоя по време на 40-ото издание на световното изложение EIMA в Болоня, което беше официално открито от министъра на земеделието и горската политика на Италия Марио Катания. Изложението продължава до 11 ноември и представя продуктите на 1 750 участници от 50 страни. Изложбената площ наистина е впечатляваща – 140,000 м².

Новости бяха представени от компаниите Merlo, както и от Laverda, чиито инициативи по време на изложеинето бяха подкрепени от Мис Италия 2012 Джузи Бушеми.

Какви са тенденциите тази година?

След Европа, САЩ и страните от групата БРИК (Бразилия, Индия, Китай) към тежката артилерия на пазара на селскостопанска техника се присъединяват Русия, Турция и Япония. През 2011 г. Индия и Китай бяха признати за страните с най-големи продажби на трактори. В същата година в Индия са продадени 430 000 трактора с мощност над 30 к.с., а в Китай – 400 000 машини от същата категория, без да броим огромното количество продадени самоходни машини. С идването на нови и важни търговци в сектора, на Европа се полага второ място в класацията на най-големите световни пазари. Броят на продадените на Стария континент трактори е със 136 000 машини по-голям от продадените в САЩ машини (84 000). Продажбите в Турция надвишават 55 000 трактора и свидетелстват за огромно повишение с 67% спрямо изминалата година. При продадени 35 000 трактора, повишението на продажбите в Русия се равнява на 70%. В началото на страховития природен катаклизъм и злополуката с атомната електроцентрала, продажбите в Япония също отбелязват увеличение. Благодарение на направените инвестиции в селското стопанство, продажбите на трактори възлизат на над 17 000 машини. Ако към тази цифра прибавим и продадените машини с по-малка мощност, тя ще нарастне до 45 300, отбелязвайки покачване с 5% спрямо положителната тенденция от предходната година. Данните от 2012 г. потвърждават посочените насоки на пазарно развитие. Според изчисленията растежът в Китай (през м. август) възлиза на приблизително 10%, а през първите девет месеца на годината в Япония се наблюдава рязко повишение от 13%. За Русия е отчетено солидно покачване от 17% през първата половина на 2012 г.

На пресконференция в Болоня президентът на Федерацията на производителите FederUnacoma Масимо Голдони заяви: „Страните с най-благоприятни пазарни тенденции в областта на селскостопанската техника са и страните с най-положителна икономическа насока на развитие, а това им предоставя възможност да въвеждат специфични политики в помощ на селското стопанство и механизацията“. Също така цифрите в Европа потвърждават тясната връзка между общите икономически условия и пазара на механизирана техника, като увеличаване на продажбите се отчита в по-стабилните в икономическо отношение страни, а голям спад – в по-нерешителните държави. През първите девет месеца от годината е отчетено повишение на продажбите на трактори в Германия (5%) и Франция (14%), и спад в Испания (8,6%), Португалия (19,5% през първите 6 месеца от годината) и в Гърция (64% през първата половина на годината). Към страните в рецесия се причислява и Италия, в която е отбелязан рязък спад в броя на регистрираните машини. До м. октомври в страната са продадени с 16,6% по-малко трактори, като в перспектива се очаква общият брой на продадените през цялата година машини да бъде по-малко от 20 000. По-слаби са и продажбите на комбайни (със спад от 5,3% и 375 продадени комбайни), транспортьори с товарни кофи (със спад от 24,4% и 1011 продадени машини) и ремаркета (със спад от 9,8% и 9144 продадени машини). По такъв начин италианската промишленост е санкционирана от тенденциите на вътрешния пазар, но може да разчита на значително повишение на износа.

След като в края на 2011 г. италианската промишленост отбеляза трайно повишение от над 14%, през първите седем месеца на настоящата година (за периода м. януари-юли) е отчетено повишение спрямо същия период на 2011 г. Според изнесените от Националния статистически институт на Италия (ISTAT) данни относно външната търговия за тракторите гореспоменатото повишение възлиза на 11,9%, а за другите видове машини – на 8,5%. Като цяло размерът на печалбите за първите седем месеца на настоящата година е € 2734 млрд. (при повишение от 9,7%).

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.