1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Увеличава се регистрираната нова агротехника в Ловеч

Увеличава се регистрираната нова агротехника в Ловеч

Почти 2 000 са регистрираните земеделски и горски машини в Ловешка област

 

Почти 2 000 са регистрираните земеделски и горски машини (колесни трактори, зърнокомбайни, ремаркета, горски влекачи и др.) в Ловешка област, съобщи инж. Нено Щрегарски, началник на Контролно-техническата инспекция (КТИ) в Ловеч. 78 на сто са проверени от КТИ, 12% от тях не отговарят на техническите изисквания и не са обезопасени. Спрямо миналата година се забелязва нарастване на регистрираната техника, каза още Щрегарски. Впечатление прави, че се купуват вече и нови машини. Само модерната земеделска техника надхвърля 20 броя. Предпочитаните марки са "CLAAS", "John Deere", "CASE".

По време на жътвената кампания в Ловешка област не са констатирани нарушения в направените близо 50 съвместни проверки с инспекцията по труда и пожарната. От април т. г. инспекторите на КТИ работят и по нова наредба, която регламентира реда за движение по пътищата на тежките машини, регистрирани по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.

Тези машини могат вече да се движат и по републиканската пътна мрежа, каквото право нямаха допреди четири месеца, но трябва да отговарят на редица изисквания. Освен че трябва да са технически изправни, в тежките автомобили трябва да има пожарогасители, аптечка, обезопасителен триъгълник и светлоотразителна жилетка за шофьора, който пък трябва да притежава и специално удостоверение за работа с тази техника.

Според действащата наредба селскостопанската техника трябва да се движи още с включени къси светлини и с мигаща светлина на покрива на кабината. Когато има прикачен инвентар, той трябва да е обозначен със знаци и светлоотразители, указващи габарита му.

Освен за всички тези изисквания, КТИ следи още дали превозваните товари са надеждно укрепени и дали са разположени така, че да не докосват пътя; дали не нарушават видимостта на водача и дали не закриват светлините. Колкото до насипните товари, те трябва да се превозват в добре уплътнени ремаркета, за да не се разпиляват по пътното платно. Земеделските машини при стъпване на асфалта трябва да не изнасят кал и земна маса от нивите.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.