1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Зърнопроизводителите отново са обзети от притеснения за провеждането на жътвената кампания

Зърнопроизводителите отново са обзети от притеснения за провеждането на жътвената кампания

Снимка:

От движението на селскостопанска техника по националната пътна мрежа произтичат проблеми

Зърнопроизводителите отново са обзети от основателни притеснения за провеждането на жътвената кампания и по-конкретно от прибирането и превозването на земеделската продукция от полето.

През последните няколко години НАЗ многократно алармира земеделското министерство за наличието на сериозни проблеми, произтичащи от движението на селскостопанска техника по националната пътна мрежа и липсата на алтернативни маршрути за придвижване. Решение на въпроса до този момент не бе намерено, дори и от сформираната за тази цел през 2012 г. междуведомствена работна група, която трябваше да подготви допълнения и изменения в Наредба № 15 от 7 април 2008 г. за реда за движение по пътищата, отворени за обществено ползване, на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга самоходна техника.

Невъзможността за спазване на Наредба № 11 от 2001 г. (Наредба № 11 от 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства) утежнява работата на земеделските производители, които от своя страна са и обект на санкциониране.

В активния сезон всички земеделски производители трябва да изкарват разрешителни за движение по пътищата, защото според заложените параметри в наредбата дори най-обикновените селскостопански машини попадат в графата „извънгабаритни”. Неизпълнимо е изискването десетки хиляди земеделски стопани да изваждат такъв документ, указващ маршрута на движение, всеки ден, още повече, че това би затруднило и работата на обслужващите органи. Поради интензивността на земеделската дейност в определени периоди на годината и променливите агрометеорологични условия е много трудно земеделските производители да направят точен план. Често се налага първоначалните маршрути за деня да претърпят промени, поради невъзможност за извършване на селскостопанска дейност, което предизвиква още по-голям хаос при издаването на разрешителните.

В началото на месец май 2014 г. министерството на земеделието информира за предстоящо поредно сформиране на такава работна група с участие на НАЗ и компетентните ведомства (МЗХ, МВР, МРРБ, Министерство на транспорта и Агенция „Пътна инфраструктура“) със задача да изработи необходимите решения и да намали административната тежест върху земеделците. Заседание на новата група все още не е насрочено, а земеделските машини тепърва ще активизират своята работа.

НАЗ настоява институциите да се задействат и намерят изход от това положение!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.