1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Днес отваря врати най-голямото животновъдно изложение у нас – Сливен 2022

Днес отваря врати най-голямото животновъдно изложение у нас – Сливен 2022

Биволи „Българска мурра“, овчарско куче и забележителната порода коне Ахал-Теке очакват посетителите на 16 и 17 септември

И още: демонстрации, вкусна българска скара, чеверме, фермерски базар и богата фолклорна програма, със специалното участие на Елица Тодорова – трио и Ансамбълът за народни песни и танци „ Сливен”

След 2-годишно прекъсване, заради пандемията, днес отново отваря врати Националното изложение по животновъдство Сливен 2022. Най-голямото събитие в сектора е истински празник за развъдните организации в България, чийто членове - българските фермери и животновъди – са нетърпеливи да покажат пред публиката най-добрите си постижения за последните години. Форумът ще се проведе на 16 и 17 септември в Сливен, на изложбените площи до разклона за село Мечкарево. Организатор е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“.

Какво ще видим на изложението тази година

Акцентът на форума тази година е представянето на богатото биологично разнообразие на породи селскостопански животни, отглеждани у нас. Над 150 фермера ще покажат най-елитните си животни. Селекционният процес е дълъг и резултатът, който ще видим на 16 и 17 септември в Сливен, е плод на няколкогодишен труд, каза агро инж. Георги Йорданов – изпълнителен директор на ИАСРЖ. „Представителство ще имат всички основни български породи, развъждани в страната – местни, комерсиални, както и екзотични животни, внесени от български фермери с намерение да ги развиват и разпространяват у нас“, допълни инж. Георги Йорданов.

Стопаните ще представят над 400 броя овце от 38 породи, 120 крави от 12 породи, 20 коне от 10 породи, както и Българското овчарско куче, шест породи кози и единствената порода биволи в България, известна почти в целия свят – „Българска мурра“. Една от изненадите тази година ще бъде търгът на млади разплодни животни, който ще привлече интереса на стопаните и е голямата добавена стойност на изложението за професионалистите в сектора, убедени са организаторите.

В изложението по традиция взема участие и Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ), която за пореден път организира „Дни на българското месо“. Инициативата включва представяне на малки и средни фирми-производители на месни продукти, презентации и дегустации, забавни и образователни събития за всички възрасти - от най-малките посетители, през бъдещите професионални кулинари от гимназията по туризъм в Сливен, до любопитна и интересна информация за новостите в преработката на месо, която професионалистите ще открият на специален Информационен щанд на АМБ.

„Искаме да направим връзката между бизнеса за преработка на месо и свързаните бизнеси с животновъдството и фермерите. Тази среща на професионалистите дава не само възможност за обмен на информация, но и по-добро разбиране за нуждите на секторите и пазар за качествените суровини на животновъдите“, каза г-н Йорданов от ЕАСРЖ.

Специално обособена зона ще представи стартъпи на млади предприемачи и креативни компании в индустриите, свързани с животновъдството – технологично оборудване, ветеринарно-медицински препарати, фуражи и фуражни добавки, семена, иновативни храни и консумативи, които стопаните ползват пряко в дейността си по отглеждане и грижа за животните.

Посетителите ще се насладят на демонстрации с овце, говеда и коне, награждаване на най-класните животни по породи, изложба на носителите на европейски и световни титли за 2022 от породата Българско овчарско куче, фермерски базар, както и на вкусна българска скара, чеверме и богата фолклорна програма със специалното участие на Елица Тодорова – трио и Ансамбълът за народни песни и танци „Сливен”.

елица-тодорова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.