1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕФСА: Телетата да се отглеждат в малки групи

ЕФСА: Телетата да се отглеждат в малки групи

В доклад учените от ЕФСА дават оценка на системите за отглеждане на телета, използвани в Европейския съюз

Телетата трябва да се отглеждат в малки групи през първите седмици и използването на отделни боксове е желателно да се избягва. Това препоръчват експертите от Европейската агенция за безопасност на храните.
 
В своите препоръки по преразглеждането на законодателството на Европейския съюз в областта на хуманното отношение към животните от ЕФСА посочват още, че младите говеда се нуждаят от достатъчно място за почивка и игра и достъп до удобни легла. След втората седмица от своя живот те трябва да получават храна, богата на баластни вещества, като количеството да се увеличава постепенно. Това стимулира преживянето и дава на организма им достатъчно желязо. 
 
Изследванията са показали, че телета с ограничен контакт с майките си често страдат от изолационен стрес и трудно свикват с бозаенето. За да се подобри тяхното състояние, те би трябвало да прекарат поне първите няколко дни с майка си, препоръчват експертите. Колкото по-дълъг е този период, толкова по-добре за телето и за кравата.
 
В своя доклад учените от ЕФСА дават оценка на системите за отглеждане на телета, използвани в Европейския съюз, и идентифицират опасностите, на които са изложени животните, както и свързаните с тях последици за хуманното отношение към тях. Оценката предоставя научни становища в подкрепа на вземането на решения като част от текущото преразглеждане на законодателството в областта на хуманното отношение към животните. През втората половина на 2023 година се очаква Европейската комисия да излезе със законодателно предложение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.