1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Над 620 елитни животни и повече от 10 000 посетители събра XVI-то Национално животновъдно изложение Сливен 2022

Над 620 елитни животни и повече от 10 000 посетители събра XVI-то Национално животновъдно изложение Сливен 2022

XVI-то издание на най-големия специализиран форум в сектора у нас представи изключително богатия генетичен фонд и разнообразие в страната ни

izlojenie-sliven02
Една половинвековна традиция с впечатляващ резултат събра повече от 10000 посетители на Националното животновъдно изложение Сливен 2022. Над 620 елитни български селскостопански животни от всички породи приковаха погледите професионалисти и любители, а стопаните на най-добрите екземпляри получиха заслужени отличия за своя труд.

XVI-то издание на най-големия специализиран форум в сектора у нас представи изключително богатия генетичен фонд и разнообразие в страната ни от местни, интродуцирани, комерсиални и дори екзотични породи. На едно място бяха събрани фермери, учени, институции и бизнес от индустриите, свързани с животновъдството в България, а на преден план и в двата изложбени дни стояха селскостопанските животни. 

izlojenie-sliven01

„Селекционният процес е дълъг и трудоемък. Това, което видяхме на изложението в Сливен, е резултат от няколкогодишен труд на животновъдите. Можем да се гордеем с тях и техните постижения“, каза Георги Йорданов – изпълнителен директор на Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството, организатор на събитието. По думите му, независимо от предизвикателствата в сектора, стопаните отново са успели да превърнат тазгодишното изложение в истински празник, с изключително качествените и впечатляващи животни от всички породи, които са подбрали за събитието. Изборът на журито да отличи най-добрите беше наистина труден, сподели още г-н Йорданов.

izlojenie-sliven03

Естествено, парадът на победителите се превърна в най-голямата атракция за всички присъстващи на изложението. Своите награди получиха най-добрите екземпляри в категориите „Коне“, „Млечно и комбинирано направление говеда“,  „Месодайно направление говеда“, „Автохтонно направление говеда“, „Биволи“, „Млечно направление овце“, „Тънкорунно, цигайско и месодайно направление овце“, „Автохтонно направление овце“, „Кози“ и „Кучета“.

izlojenie-sliven

Националното изложение по животновъдство Сливен 2022 бе организирано от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“.  

izlojenie-sliven04

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.