АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ МАРТ 2007

 

След необичайно топлото за сезона време през януари и февруари, през март агрометеорологичните условия ще се определят от прогнозираните наднормени температури.

През първото десетдневие на март очакваните високи за сезона температури, с максимални стойности на места над 20°С, ще активизират вегетацията на есенните посеви и преждевременно развилите се овошки, при които в края на февруари бяха регистрирани фазите набъбване и разпукване на плодните пъпки, а на отделни места в Североизточна и Южна България при някои от раноцъфтящите костилкови овощни видове (бадем, джанка) - и поява на венчелистчета и фаза цъфтеж.

 Прогнозираните наднормените топлинни условия през първото десетдневие на март и подобрените почвени влагозапаси в края на зимата ще ускорят поникването и началните етапи от развитието на засетите през февруари ранни пролетни култури, фий, овес, пролетен ечемик, градински грах. Те ще бъдат предпоставка и за увеличение коефициента на братимост при есенните посеви. Вследствие необичайната за сезона удължена зимна  вегетация при пшеницата и ечемика фенологично изравняване на посевите бе наблюдавано към края на февруари, когато и най-късно засетите зимни житни култури в Северозападна България встъпиха във фаза братене. Тази година напредналите в развитието си зимни житни култури в южните райони на страната се очаква да встъпят във фаза вретенене през втората половина на март, 10-15 дена по-рано от обичайните за страната срокове. 

През март при овощните култури в зависимост от вида, сорта и надморската височина, при която се отглеждат културите ще се наблюдават различни фази (набъбване, разпукване, цветен бутон и фаза цъфтеж). До средата на месеца голяма част от раноцъфтящите костилкови овощни видове (бадем, кайсия, праскова, череша) в полските райони на страната, при които през февруари бе наблюдавано разпукването на плодните пъпки, ще встъпят във фаза цъфтеж". Характерните за края на зимата и началото на пролетта краткотрайни застудявания с отрицателни минимални температури, на места до минус 7-8°С, се очаква да нанесат сериозни повреди от измръзване при преждевременно развилите се овошки, особено при тези, встъпили във фазите "бутонизация" и цъфтеж".

През март изискванията на земеделските култури към почвената влага са сравнително малки. Очакваните валежи, близки до нормата за месеца, ще увеличават значително почвените влагозапаси в еднометровия слой, претърпели положителна промяна в средата на  февруари. Към края на второто десетдневие на февруари в по-голямата част от полските райони на страната почвените влагозапаси в еднометровия слой бяха над 80% от ППВ (пределна полска влагоемност). Близки до ППВ (нормалното ниво за сезона) бяха влагозапасите на места в Северозападна България. Най-ниски, под 60% от ППВ бяха измерените влагозапаси на единични места в централните крайдунавски райони (агростанция Новачене) и в Подбалканските полета (агростанция Р.Конаре).  

През второто десетдневие на март очакваното относително сухо време ще даде възможност за по-ускорено провеждане на сезонните полски работи; приключване сеитбата на ранните пролетни култури, предсеитбена подготовка и сеитба на средноранните пролетници. В средата на март при възможност трябва да започне  сеитбата на слънчогледа в Южна България, а  към края на месеца – и в Северна България. По-пълноценно използване на влагата през пролетния вегетационен период от ранните и средноранните пролетни култури до голяма степен ще зависи от спазването на агротехническите срокове при провеждане на сеитбата им.

 

АРХИВ: АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2007

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2007

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2006

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ 2006

 

НИМХ-БАН

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.