1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Президентът Георги Първанов има готовност да инициира национален референдум по въпроса за ГМО

Президентът Георги Първанов има готовност да инициира национален референдум по въпроса за ГМО

Снимка:

Той не е видял сериозни аргументи за приемането на предлаганите изменения в закона за ГМО

Президентът Георги Първанов проведе среща с Мария Капон, председател на Единна народна партия, д-р Борислав Китов, Надя Миронова и Владимир Зиновиев, предаде Агенция "Фокус". На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с промените в Закона за генетично-модифицираните организми, съобщиха от прессекретариата на Президенството.

Гостите изразиха пред българския държавен глава опасенията си от приемането на законови постановки, които не дават достатъчни гаранции за опазването на биологичния характер на българското земеделие, както и от възможни неблагоприятни последици за природата и здравето на българските граждани, при допускането на консумацията на продукти, чиито състав не е предварително проучен и определен като безопасен. По време на дискусията президентът представи своята позиция, като каза, че следи внимателно провеждащия се дебат в българското общество и отчита негативните настроения относно възможното отглеждане на генетично-модифицирани растения в България.

От своя страна Георги Първанов изтъква, че на по-ранен етап от обсъждането на закона вече е изразил готовността си да наложи вето и добави, че в периода между първото и второто четене на закона в Народното събрание не е видял сериозни аргументи за приемането на предлаганите изменения за либерализране на законовата уредба. Икономическият интерес трябва да бъде отчитан, но по-важни са въпросите за здравето и последиците за природата, подчерта държавният глава. Той изрази очакването си за последващо усъвършенстване на закона и механизмите за ефективен контрол относно използване на ГМО. При определени обстоятелства обаче президентът е готов да инициира и национален референдум „за” или „против” запазване на забраните за освобождаване на ГМО в околната среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.