1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ затваря млекосъбирателни пунктове в Ловешко

БАБХ затваря млекосъбирателни пунктове в Ловешко

Мярката е решена на заседание на националния кризисен щаб и е в сила един месец

Българската агенция по безопасност на храните затваря от утре, 7 ноември, млекосъбирателните пунктове в селата Лисец, Дойренци и Смочан. Това съобщи вчера на среща с кметове и кметски наместници от община Ловеч и със собственици на млекосъбирателни пунктове директорът на областната дирекция на агенцията д-р Ивайло Йотов, цитиран от Дарик радио.

Мярката е решена на заседание на националния кризисен щаб и е в сила един месец. Изключително важно е да се преустанови събирането на мляко от тези села в съседни пунктове, както и продаването му на граждани, обяви д-р Йотов. Той предупреди, че Агенцията заедно с МВР предприема засилени мерки по пътищата в общината заради безконтролната търговия на мляко.

"От днес кметовете на селата носят отговорността, ако млякото се пренасочи към други пунктове", каза още д-р Йотов. Той заяви, че ще бъде следен всеки пункт и ако се установи, че до един момент е събирал средно по 100 литра на ден, а сега количеството изведнъж се вдигне примерно на 200, ще се изиска информация откъде е млякото. И ако се установи нерегламентирана търговия в пункт с отрицателни проби, той също ще бъде затворен. След като изтече месецът, на базата на пробовзимане ще се реши дали да бъдат отворени пунктовете отново.

В млекосъбирателните пунктове в общината, чиито проби са отрицателни, събирането на млякото продължава по досегашния начин, според изготвените списъци. Единственото условие към тях е да не взимат допълнителни количества. Да се спазват стриктно разпорежданията на Агенцията по храните, призова на срещата вчера зам.-кметът на Ловеч Пламен Петков. Той препоръча на гражданите от общината в никакъв случай да не купуват мляко от нерегламентирани места и търговци. Кметовете на селата поискаха среща с кризисния щаб.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.