1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ползата от зехтина е разкрита

Ползата от зехтина е разкрита

Зехтинът благодарение на своя ефективен молекулярен състав може да предотвратява развитието на много хронични заболявания

Зехтинът е отличен избор за приготвянето на здравословна храна. Испански учени откриха, че фенолните съставки в зехтина променят работата на гените, които участват във възпалителната реакция на организма предаде БГНЕС.

Откритието на учените от Университета в Кордоба показва, че консумацията на зехтин с високо съдържание на фенолни съединения намалява възпалителните процеси и регулира кръвосъсирането. Доброволци с метаболитен синдром са получавали закуска, обилно полята със зехтин, богат на фенолни съединения. Друга група е получавала храна, в която използваният зехтин не е бил така богат на тези съставки. И при двете групи закуската е била с ниско съдържание на мазнини. Медиците са наблюдавали активността на над 15 хиляди гени в кръвните клетки след закусването. Резултатите са показали, че 79 гена са били “изключени“, а 19 напротив са били активирани след консумацията на зехтин, богат на фенолни съединения. Много от тези гени са свързани със затлъстяването, с натрупването на мазнини, диабет и сърдечни заболявания. Ако не са блокирани от зехтина, някои от гените биха развили възпалителни процеси, придружени с метаболитен синдром. Медиците смятат, че зехтинът благодарение на своя ефективен молекулярен състав може да предотвратява развитието на много хронични заболявания.

 

Етикети зехтин, полза, гени
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.