1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Румъния ще иска от Европейската комисия обезщетение на всички производители на краставици

Румъния ще иска от Европейската комисия обезщетение на всички производители на краставици

По данни на министерството румънските производители губят по около 100 000 евро на ден заради блокирането на износа

Румъния ще иска от Европейската комисия обезщетение на всички производители на краставици, засегнати от спада на продажбите и блокирането на експорта заради епидемията, причинена от бактерията ешерихия коли, въпреки че европейският орган смята да предложи обезщетения само на организираните групи производители, заяви днес, 06 юни, министърът на земеделието Валериу Табара, цитиран от Аджерпрес.

"Направихме всички постъпки пред Брюксел за обезщетение на всички румънски производители и износители на краставици, засегнати от епидемията, предизвикана от бактерията ешерихия коли, и покриване на щетите. ЕС прави тежка дискриминация, тъй като иска да отпусне обезщетения само на организираните групи от производители, които продават на пазара, а нашите производители не са много организирани", заяви Табара.

Той подчерта, че зеленчуците от Румъния нямат никакви проблеми с бактерията и са сигурни от гледна точка на качеството. По данни на министерството румънските производители губят по около 100 000 евро на ден заради блокирането на износа, както и спадането на продажбите на вътрешния пазар с около 70 %. Изчислени за срок от 60 дни, загубите може да достигнат девет милиона евро, посочва агенцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.