1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Допълнителни субсидии за торове, ще дава ДФ "Земеделие"

Допълнителни субсидии за торове, ще дава ДФ "Земеделие"

Целевата финансова линия за подпомагане с изкуствен тор покрива целия разход за предсеитбено наторяване.

 

Есенната сеитба започна навреме, въпреки че веднага след жътвата имаше затруднение в някои от регионите на страната, защото машините не можеха да влязат в площите поради силното засушаване. След това нещата се подобриха, пише в. Тракийски вести. От последната седмица на септември до 20 октомври имаше по над 1 млн. дка седмично засяване на площи. Извършваше се предсеитбена обработка и дълбока оран. За съжаление земеделското производство е зависещо от природните фактори. Валежите през последните седмици почти спряха сеитбата в цялата страна. Подготвените за сеитба площи са около 8 млн. дка. Ако ги сравним с миналогодишните данни, когато по това време в страната сме имали засети около 2 млн. дка, означава, че през тази година площите са три пъти повече, пише още Тракийския вестник.

Създадени са много добри предпоставки за подпомагане от ДФ "Земеделие" на земеделските производители, така че те да са в състояние навреме да извършат всички необходими агромероприятия. Имам предвид целевата финансова линия за подпомагане с изкуствен тор, която бе открита още на 15 август. Тя покрива целия разход за предсеитбено наторяване на посевите от пшеница от 3 млн. дка. От 1 октомври ръководството на фонда задели от преразпределение на свободни ресурси още 3 млн. лв. за подпомагане на земеделските производители в пострадалите през годината райони. Добричко е на първо място по засетите с пшеница площи, а за ечемик най-вече Търновско, Плевенско. Влагата в земята е достатъчна, което е един от факторите за добра реколта.

С решение на правителството, на фонда бяха осигурени допълнително 10 млн. лв. за подпомагане на земеделските производители в покупката на сертифицирани семена от пшеница.

Новината от ДФ "Земеделие" е, че се договорихме с министъра на земеделието, който е и председател на УС на фонда, за преразпределение на неусвоени средства. От тях да осигурим за всички земеделски производители допълнителни субсидии по 4 лв./дка за покупка на минерални торове. Производителите имат възможност още от днес (30 октомври) да се обърнат към областните дирекции "Земеделие и гори" за получаване на субсидиите.

През миналата година успяхме да подпомогнем сеитбата на 2500 хил. дка с житни, което бе върхово до момента. Максималната парична помощ, която фондът е давал на стопаните, е била от 1100 хил. дка до 1400 хил. дка. Тази година към днешна дата ние имаме договорени 2400 хил. дка за изкуствен тор само за целевата финансова линия, без да включваме средствата, отпуснати за около 150 хил. дка от целевата субсидия за пострадалите райони. Така че сме осигурили подпомагане за 3750 хил. дка с изкуствен тор. Имаме възможност от допълнителния ресурс да заделим още 1.5 млн. лв. Така че подпомогнатите площи с изкуствен тор ще бъдат 4 млн. дка, а за семена - 3 млн. дка, или това е подпомагане за една трета от очакваните сеитбени площи. Очакванията ни са да се засеят около 12 млн. дка с пшеница и 2.5 млн. дка с ечемик. Площите са подготвени, независимо че на места заваля първият сняг. Земеделските производители имат добра техника. По линия на програма САПАРД и чрез инвестиционните програми на фонд "Земеделие" подпомагаме земеделските производители да купуват съвременна и мощна техника. Имаме одобрени 842 проекта по програма САПАРД, по които е договорена субсидия почти от 300 млн. лв. Реално са изпълнени 315 проекта, за които е изплатена субсидията. По-голяма част от тези проекти са за техника.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.