1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евродепутати шокирани от еконарушенията у нас

Евродепутати шокирани от еконарушенията у нас

Евродепутатите са у нас заради 9 петиции по различни въпроси, повечето от които са подадени от природозащитни организации за еконарушения

 

"Шокирани сме от това, което видяхме" - така евродепутатът от комисията по петиции към ЕП Дейвид Хамърстийн описа обиколката си в България. Двамата със зам.-председателя на комисията Кати Синот са у нас заради 9 петиции по различни въпроси, повечето от които са подадени от природозащитни организации за еконарушения. Визитата им включваше Рила, Габрово и хвостохранилището на "Челопеч Майнинг".

Европратениците обясниха, че са били шокирани от множеството нарушения при строителството в Рила. За пример те дадоха пътя между Сапарева баня и хижа Пионерска. Според екоорганизациите този път е незаконен. Зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев обаче обясни, че пътят навлизал в границата на парка само 2 км. Според него това е пропуск на общината, заради което е наложена санкция. "Беше ни казано, че пътят за Рила е незаконен, защото няма ОВОС, аз попитах министерството защо не спре строителството, но не ми отговориха. Ние се намираме в много абсурдна ситуация - хората, които са извън институциите, искат да спазват закона, а тези, които са вътре в институциите - не", коментира Хамърстийн.

За хвостохранилището на "Челопеч Майнинг" Кати Синот обясни: "Видяхме колко много над нивото е хвостът и само един по-силен дъжд е достатъчен да отрови водата на два милиона души".

Двамата евродепутати ще докладват за нарушенията на еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас и смятат да предизвикат дебат в Европейския парламент. Според тях може да последват и санкции за страната ни. От МОСВ пък се оправдаха, че нямат информация за подадените петиции, защото те били насочени директно към комисията. Чавдар Георгиев обясни, че са се уговорили петициите да бъдат изпратени до екоминистерството, за да могат нашите експерти да изкажат позициите си.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.