1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Цветанов се обяви срещу спирането на замените на земя

Министър Цветанов се обяви срещу спирането на замените на земя

Според министъра на земеделието над 80 процента от земеделските земи на България са екологично чисти

 

Аз лично се притеснявам във връзка с обсъждания в Министерския съвет мораториум върху замените на земеделски земи. Това заяви днес министърът на земеделието и храните Валери Цветанов по време на откриването на конференцията "Инвестиции в земеделски земи", която се провежда в столичния хотел "Шератон", предаде БГНЕС.

Министърът уточни, че мораториумът би възпрепятствал комасацията на земята. Според него аграрната ни реформа е тръгнала по грешен начин с раздробяване на земите, вместо комасация.

Министърът отчете, че пазарът на земеделските имоти показва ценови ръст от 19 процента за 2007 г. Над 80 процента от земеделските земи на България са екологично чисти, заяви той. Според земеделският министър е време хората които се занимават със земеделие да превърнат ежедневната работа в доходен бизнес.

До седмица агроминистерството ще подготви наредбата за условията и реда, по които ще се изготвят плановете за уедряването на земеделските земи. Документът се чакаше от сектора повече от една година, защото той ще даде възможност търговията със земя да се раздвижи, а обработката на имотите да се улесни.

Отново бяха припомнени позитивните от пилотни проекти за комасация на раздробени парцели, извършени в Търговищко, Ямболско и Врачанско. Последният такъв проект, "започнат" 2006 г., беше реализиран в четири землища във Видинско с репарцелиране на имотите. Той още не е приключил. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.