1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 130 кравеферми са били ликвидирани във Великотърновско през последните 2 г.

Над 130 кравеферми са били ликвидирани във Великотърновско през последните 2 г.

През последните месеци са били ликвидирани две стопанства в Джулюница

 

 

Повече от 130 кравеферми са били ликвидирани във Великотърновска област през последните 2 г. Това са стопанства с над 600 животни, са изчислили в областната дирекция “Земеделие и гори”. Кравефермите в областта продължават да намаляват. През последните месеци са били ликвидирани две стопанства в Джулюница. Там са заклани 60 крави, а други 40 са продадени. Не се отглеждат вече животни и в 3 кравеферми в Лясковец, където доскоро е имало по двадесетина бройки.

По време на протестите на млекопроизводителите Ангел Таксов от Орловец се оплака, че заради недохранване има умрели животни. Петко Цветанов от Овча могила от пролетта е започнал да коли кравите си, защото нивите не му стигат за фуражи.

Земеделската кооперация в Лесичери доскоро беше единствената в областта, която отглеждаше и крави, и овце. Овцефермата обаче вече не съществува. УС на кооперацията е взел решение, ако до края на годината не се получат субсидии от държавата, да бъде ликвидирана и кравефермата.

Йонка Върбанова от Куцина съжалява, че досега не е ликвидирала кравефермата, която всеки ден носи загуби. Ако продължава така, може да се наложи животните да бъдат изклани или продадени, съобщи в. "Янтра днес".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.