1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Наложителни са законодателни промени, с които речните диги да преминат на разпореждане на една агенция или министерство

Наложителни са законодателни промени, с които речните диги да преминат на разпореждане на една агенция или министерство

17 000 декара земеделска площ са наводнени от река Тимок

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пристигна в Брегово, за да се запознае със ситуацията с преливането на река Тимок, предаде  Агенция Фокус. Край Брегово кацна и хеликоптерът, с който ще бъде огледан районът около реката. Земеделският министър заяви, че ще бъде прекъсната основната дига на река Тимок, за да се оттече езерото от водата, събрала се при преливането на реката. Това е единственото решение, според него, за да не бъдат залети около двеста къщи. Министърът на земеделието и храните подчерта, че поддържа връзка с министъра на околната среда и водите Нона Караджова по повод евентуалното замърсяване на земеделски земи с наноси на река Тимок при изпускане на хвостохранилищата на рудника край сръбския град Бор. Министър Найденов заяви, че са наложителни законодателни промени, с които речните диги да преминат на разпореждане на една агенция или министерство. Сега някои от дигите се стопанисват от общините, които нито имат средства, нито специалисти, за да поддържат тези диги.
17 000 декара земеделска площ са наводнени от река Тимок в района на селата Куделин и Балей и град Брегово. 15 000 декара от тях са обработваеми земеделски площи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.