1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ние не сме черното куче на Европа, казва бившият шеф на ДФ „Земеделие” Димитър Тадаръков

Ние не сме черното куче на Европа, казва бившият шеф на ДФ „Земеделие” Димитър Тадаръков

Подобни спирания на фондовете има в цяла Европа, не само в България

Преди десет дни Европейската комисия изравни сметките за плащанията, които сме направили за 2007 година и е признала всички разходи на България. Това съобщи по Нова телевизия бившият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков. Той уточни, че това означава, че всички сключени договори по САПАРД, докато той е заемал ръководния пост, са платени и са изрядни по регламент. На страната ни са предоставени няколкостотин милиона евро.

Ние не сме черното куче на Европа, заяви той във връзка със злоупотребите с европейски средства. Според него когато такива биват установени в рамките на две години се връщат от националния бюджет на ЕК, а ние си вземаме парите от тези, които са извършили измамите.

Той каза още, че от 3 509 проекта по програмата досега проблемните са около 100, което се равнява на 3, 5 %. Бившият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" коментира, че не може заради тези три процента да се опорочава цялата програма. Той допълни, че подобни спирания на фондовете има в цяла Европа, не само в България.

Запитан за аферата "Марио Николов", той поясни, че тя се е случила не в периода, докато той е бил заемал длъжността директор на фонда, а докато такъв е бил Асен Друмев. Тадаръков каза още, че не знае дали въпросните проекти са били поставени в списъка с рискови такива. Той обаче уточни, че не се е запознал с този списък, а и неговата задача като ръководител на фонда е била да затвори успешно програма „САПАРД” .

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.