1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отново проект за национални доплащания на земеделските производители

Отново проект за национални доплащания на земеделските производители

Всички необходими условия за отпускането на средствата от бюджета са налице

Проект за изплащане на 147 млн. лв. за национални доплащания на земеделските производители ще внесе отново министърът на земеделието и храните Валери Цветанов за разглеждане в Министерски съвет на заседанието на правителството в четвъртък. Това съобщи министърът по време на срещата си с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите в МЗХ.

Всички необходими условия за отпускането на средствата от бюджета са налице, подчерта министър Цветанов и допълни, че Разплащателната агенция има необходимия административен капацитет за изплащането на средствата.

Той припомни, че на последното заседание на Министерски съвет е поискал в Закона за бюджета за 2009 година да бъдат заложени 378 млн. лв. за национални доплащания, но предложението е било отхвърлено. Това е и една от причините  Министерство на земеделието и храните да не съгласува Закона за бюджета за следващата година. Министър Цветанов подчерта, че той и експертният екип на министерството използват всяка среща с представители на Европейската комисия и Европейския парламент, за да настояват за по-бързо повишаване на нивата на националните доплащания и изравняването им с тези, които ползват производителите от старите-страни членки, при възможност от националните доплащания. Според договореностите тези нива трябва да бъдат достигнати през 2016 година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.