1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ръководството на ДФ „Земеделие” прави уточнения

Ръководството на ДФ „Земеделие” прави уточнения

Пресслужбата на фонда съобщава

Във връзка с тиражирани информации в днешната преса по повод на извършени одитни проверки от независими одитори с международна репутация и резултатите от получените доклади, ръководството на ДФ „Земеделие” прави следните уточнения. Поръчаните от ДФ „Земеделие” одитни проверки са част от изпълнението на плана за действие по програма САПАРД. Планът е съгласуван и одобрен от Европейската комисия, Националния ръководител, Министерство на финансите и Министерство на земеделието и храните. На база на резултатите от тези одиторски проверки, бе дадена увереност на националния ръководител за успешното изпълнение на плана за действие по програма САПАРД, за да бъдат възстановени плащанията по спрените мерки на програмата. От началото на месец октомври вече се изплащат проекти по спрените мерки. Освен това докладите на одиторските компании дадоха старт на дискусия за нуждата от законодателни промени, касаещи получаването на европейско финансиране по всички програми на Европейския съюз, прилагани в България.

Припомняме, че ДФ ”Земеделие” инициира промяна в Закона за подпомагане на земеделските производители, която включва добавяне на нови точки 46 и 47 в Допълнителните разпоредби на Закона за подпомагане на земеделските производители.

Ръководството на ДФ „Земеделие” декларира, че сключването на договори с одиторски фирми е извършено в съответствие с българското и европейското законодателство. Управителният съвет на ДФ „Земеделие”, с пълно единодушие, взе решение и възложи на изпълнителния директор да се подготвят необходимите обществени поръчки за извършване на независими одиторски проверки в съответствие с плана за действие по смисъла на ЗОП, съгласно чл. 90, ал. 1, т. 4. и становище, получено от Агенцията по обществени поръчки. Информацията по обявените обществени поръчки, включително и цената на услугите, е обявена и публично достъпна в електронния регистър на Агенцията по обществени поръчки, в съответствие с разпоредбите на ЗОП. Тиражираните суми в пресата не отговарят на реалния размер на поръчките и са завишени.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.