1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Шефът на ОЛАФ отново на инспекция след седмица

Шефът на ОЛАФ отново на инспекция след седмица

Спецзвено от прокурори нищи 30 дела за измами с европари

 

Ръководителят на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Франц – Херман Брюнер ще посети отново България след седмица. Това съобщи вчера по БНР вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева. Брюнер ще се срещне с министър-председателя Сергей Станишев и с представители на изпълнителната и съдебната власт.

До една седмица ще има резултат във връзка с критиките, отправени от Брюксел за капацитета на Централния одитен орган към Министерството на финансите, съобщи още Плугчиева. Заради слабото контролно звено към министерството Европейската комисия не одобри оценките за съответствие на оперативните програми в социалното министерство и в министерството на държавната администрация.

В никакъв случай не смятам, че България е страна, която трябва да се надзирава, каза Плугчиева по повод твърденията на говорителя на ОЛАФ, че службата работи по още 30 случая за източване на еврофондовете от български фирми. Броят на делата за измами по програма САПАРД обаче потвърди и председателят на софийската градска прокуратура Николай Кокинов..

Кокинов съобщи също, че е създаден екип от петима обвинители от ръководената от него прокуратура, които ще се занимават само с тези дела. Прокурорите работят вече в Националната следствена служба. Опитваме се да покажем на европейските си партньори, че правим всичко възможно, за да заслужим доверието и да се отпушат кранчетата за финансиране на земеделските производители, допълни магистратът.

Той обаче не беше оптимист, че присъди по делата, започнати от петимата обвинители, могат да се очакват до три месеца. Обемът на работа е огромен, необходими са десетки експертизи, разпитват се множество свидетели, аргументира се Кокинов.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.