1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Срещата на министър Валери Цветанов с млекопроизводителите

Срещата на министър Валери Цветанов с млекопроизводителите

Съобщение на пресслужбата на МЗХ

„Аз съм готов да продължа да водя открит и честен диалог с българските млекопроизводители и подавам ръка към тях за решаване на проблемите в сектор „Животновъдство”. До края на годината ще бъдат изплатени 60 милиона лева държавна помощ за подпомагане на млечното животновъдство, които обещах в началото на месец септември. Този успех, трябва да бъде оценен по достойнство”. Това заяви министърът на земеделието и храните Валери Цветанов на среща в МЗХ с 15 представители на протестиращите животновъди. Той подчерта, че еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Мариан Фишер- Боел е проявила пълно разбиране и съдействие за решаване на проблемите на българските млекопроизводители.

Министър Цветанов увери фермерите, че плащането ще се осъществи в периода  от 1-ви до 15 декември 2008 г., като подпомагането ще бъде в размер на 22,85 евро за тон мляко на база разпределена квота. 44 млн. лева е предвидената помощ за кравите и 16 млн. за овцете, подчерта министър Цветанов и допълни, че за следващата 2009 година освен подпомагането на единица площ се предвижда и подпомагане за брой животни, съгласно предвижданите промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, които се очаква да бъдат гласувани на второ четене в Народното събрание следващата седмица.

Зам. - министър Бюрхан  Абазов  уточни, че  отпусканите 60 милиона лева държавна помощ за сектор „Животновъдство” са предвидени само за 2008 г.

Министър Цветанов припомни още, че за подпомагане на месодайното животновъдство са предвидени 1 милион лева от бюджета на Държавен фонд „Земеделие”, като за 209 000 лева вече са подадени документи. Предвидената помощ за крава възлиза на 100 лева, а за овца е в размер на 20 лева. Крайният срок за подаване на документи за тази помощ е 30 ноември 2008 г.

С акредитацията на Системата за идентификация на животните през декември 2008 г. ще стане възможно изплащането на субсидиите на глава животно, допълни министър Цветанов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.