1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Станишев става арбитър за забрана за заменките

Станишев става арбитър за забрана за заменките

Най-сериозни възражения срещу спиране на заменките идвали от аграрното министерство

 

Премиерът Сергей Станишев ще е арбитър в спора между министрите дали да се забрани замяната на държавна и общинска собственост за фирми и физически лица. Проект за промени в четири закона - за собствеността и ползването на земеделските земи, за горите, за общинската и за държавната собственост, внася днес министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Текстовете предвиждат пълна забрана на заменките с изключение на случаите при прекратяване на съсобственост и при изпълнение на международни споразумения. Институциите обаче ще могат да правят това помежду си.

Преди половин месец Грънчарова също внесе в МС подобни текстове с пет варианта за забрана, но след бурна дискусия бе решено работна група да прецизира текстовете. И тя обаче не постигна съгласие.

Най-сериозни възражения срещу спиране на заменките идвали от аграрното министерство. Оттам обясняват, че промяната ще попречи на комасацията на земята. В работната група стигнали до извода, че засега е добре да се забрани замяната и на земеделски земи, а ако това пречи на окрупняването им, правилата ще бъдат разписани по-късно в закона за земеделските земи или в отделен закон.

"За съжаление през последните години заменките станаха нарицателни за непазарни и непрозрачни практики. В предлагания вариант замяната на държавна и общинска собственост практически се изключва във всички случаи, където се допуска субективен елемент", обясни Гергана Грънчарова. Така правителството изпращало сигнал в Брюксел, че наистина се вслушва в препоръките на ЕК за намаляване на корупционния риск.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.