1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Томислав Дончев: Темпът на усвояване на евросредствата е нараснал 7 пъти

Томислав Дончев: Темпът на усвояване на евросредствата е нараснал 7 пъти

Снимка:

10 от най-скъпите проекти са с чужди експерти

Има държави, които отчитат и 100% усвоени средства от еврофондовете. Една такава държава е от Източна Европа, сред първите десет в ЕС, заяви пред БТВ Томислав Дончев, министър по усвояването на средствата от ЕС.

По отношение на договарянето по усвояването на средствата при нас цифрата е 35%, по отношение на разплащането към момента цифрата е около 8%. Преди около година процентът по разплатените средства е 1%. Само за година темпото у нас е увеличено над 7 пъти. "Аз имам намерение темпото да бъде увеличено, заяви Дончев. Работим скромен екип в Министерски съвет – 4 дирекции, в рамките на 60 души. Когато става дума за набиране на хора, експерти, екип по оперативните програми, те се избират с конкурс. Предпочитам да платим добре на един човек, който добре си върши работата, важното е проектите да се завършват в срок. 10 от най-скъпите проекти са с чужди експерти", заяви Дончев.

По отношение на ОП "Транспорт”  министърът коментира, че със средствата по тази оперативна програма се строи АМ "Тракия” и участъци от софийското метро. В началото на следващата година с тези средства трябва да стартира строителството на още две магистрали, допълни Дончев. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.