1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зърнопроизводителите искат доказателства, че Валери Цветанов е защитил техните интереси

Зърнопроизводителите искат доказателства, че Валери Цветанов е защитил техните интереси

Само добросъвестните производители да получат европейското субсидиране

Искаме днес да видим как земеделският министър Валери Цветанов е защитил интересите на зърнопроизводителите, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов. Той обясни, че на срещата днес с ръководството на МЗХ по проблемите на бранша, зърнопроизводителите ще поискат от министъра на земеделието и храните да им представи всички документи с предложенията, които е направил пред Министерски съвет относно осигуряването на националните доплащания за тази и за следващата година.

“Ще искаме документите, които е представил като проекторешение на заседанието на Министерския съвет в четвъртък миналата седмица, също ще разгледаме възможностите за решаване на техническите проблеми в Разплащателната агенция по Системата за идентификация на земеделските парцели. В най-кратко време ще искаме РА да бъде акредитирана от Европейския съюз, за да докаже, че може да се разплаща с европейските пари на площ”, обясни той. Според него всички технически грешки, които са допуснати в РА, трябва спешно да бъдат изчистени

По думите на Аврамов от направена проверка за идентификацията на физическите блокове от Инспектората при РА, е станало ясно, че застъпените площи са 10% повече от декларираната за субсидии обработваема земя, а това е против правилата на Европейския съюз. “Причините за това са най-различни – софтуерът не функционира, той е заложен с много висока точност и малко трудно могат да се видят границите на физическия блок и на парцелите по картата на възстановената собственост. Ортофотоснимките на РА (самолетни снимки на обработваните парцели, правени през 2007 г.) са стари и трябва да се обновят”, обясни Аврамов.

Той посочи, че е нормално границите на площите у нас да се променят при всяка обработка на земята, което обаче създава проблеми. Затова според него софтуерът трябва да допуска по-големи неточности на границите на земята. Трябва да бъдат направени и нови ортофотоснимки на парцелите.

И тази година кметовете не са направили споразумения за ползване на земите в идеални граници и така правното основание за обработването на определена площ не е било узаконявано.

От РА ще искаме днес да ни бъдат дадени имената на фирмите или земеделските производители, които са дублирали площи”, каза Аврамов. Дублираните площи трябва да бъдат премахнати и само добросъвестните производители да получат европейското субсидиране.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.