1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Как да получите рекордни добиви от царевицата

Как да получите рекордни добиви от царевицата

Ще разберете от предаването АГРОФОРУМ тази седмица

Въпреки че тази година е много благоприятна за отглеждане на пролетните култури невинаги зърнопроизводителите могат да разчитат на такива добри условия. Кои са идеалните предпоставки за получаването на рекордни добиви от царевицата – това е акцентът в предаването тази седмица.

Затова и ще ви представим новаторска интензивна технология за отглеждане на влаголюбивата култура в условия на капково напояване и оптимално торене. Опитите са осъществени на полетата на Аграрния университет в Пловдив, а резултатите бяха представени на поредното издание на „Хербитур 2010”. Събитието се проведе под надслов – „Царевицата – царицата на полето”.

За да имате печелившо производство на царевица, на първо място трябва да засеете високодобивни хибриди – кои са те, разказва Иван Костадинов – продуктов мениджър в „Пионер семена България”.

Следващото по важност условие за рекордни добиви от влаголюбивата култура е капковото напояване. Звездомир Желев – агроном във фирма „Нетафим” представя предимствата на този тип системи за напояване, а доц. Тоньо Тонев от Аграрния университет в Пловдив изяснява превъзходството на капковото напояване пред гравитачното.

Не на последно място ще разберете и кои са икономически изгодните растителнозащитни решения при царевицата, за да опазите културата от конкуренцията на плевелите. Подробности за тях – от Евдокия Кръстева – мениджър „Регистрации и развитие” във фирма „Дюпон”.

Видеоанонсът може да видите  ТУК.

Повече информация вижте на адрес Agroforum.bg.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.