1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Примитивна бактерия произвежда гориво за ракети

Примитивна бактерия произвежда гориво за ракети

Преди няколко години Коенения стутгартиенсис смая учените със способността си да превръща амония в газообразен азот

В резултат на задълбочена изследователска работа екип от холандски учени доказва как една примитивна бактерия прави коктейл от протеини, който може да произведе вещество, използвано за гориво в ракетите, предава АФП.

Преди няколко години бактерията Коенения стутгартиенсис (Kuenenia stuttgartiensis) смая учените със способността си да превръща амония (NH 4) - замърсител, съдържащ се във водата, в газообразен азот, без да използва кислорода.

Възможно е този тип бактерии, наричани "annamox" да произвеждат от 30 до 50% от азота в земната атмосфера. Особен интерес към тях проявяват океанографите, климатолозите и специалистите по обработка на отпадните води, предава БГНЕС. Използват ги вече в пречиствателните станции. Учени от университета Радбуд в Нимег, Холандия, обясняват как Kuenenia stuttgartiensis използва също амоний, за да произвежда хидразин (N2H4) - химично съединение, използвано като гориво в ракетите. Не бе лесно, но успяхме да изолираме смесица от протеини, произвеждащи хидразин, обясняват холандските изследователи в научното си съобщение.

Американската космическа агенция НАСА също се заинтересувала как може да се направи гориво за ракети от азотни съединения, които се намират в големи количества, в урината например. За съжаление холандците са произвели малки количества, крайно недостатъчни да бъде изпратена ракета до Марс. Хидразинът има приложение и в горивните батерии, разработени от японския автомобилостроител Дайхацу. Тази техника има предимството, че не използва редки и скъпи метали като платината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.