1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Редят ценни ловни трофеи на изложба в Пловдив

Редят ценни ловни трофеи на изложба в Пловдив

Сред експонатите под тепетата е световният рекорд от благороден елен, който е български трофей

 

Над 5,5 милиона лева се очаква да бъдат приходите от ловен туризъм за тази година, което е с 500 000 лева повече от миналата. Това обяви зам.-председателят на Държавната агенция по горите Йордан Радославов преди откриването на Петата национална трофейна изложба в Пловдивския панаир. От началото на годината досега са добити 115 трофея от благороден елен, от тях 32% са получили златни медали, а само 10% са били под минимума за златно, сребърно или бронзово отличие.

Трофеят е мечта на всеки ловец, но да отстреляш такъв екземпляр е чиста случайност. За това са категорични и организаторите, и участниците в Петата национална трофейна изложба, която е подредена в седма палата на Пловдивския панаир. В експозицията участват 341 експоната, сред които 52 чифта рога от благороден елен, 10 от лопатар, 5 от муфлон, 5 от дива коза и 67 от сърни. Посетителите на изложението могат да видят 148 глиги от дива свиня, 7 вълчи кожи и 16 черепа от хищника, 8 кожи и 22 черепа от дива котка. Всички трофеи са собственост на български ловци и са отстреляни у нас. Преди да бъдат включени в експозицията, те са оценени от жури и са включени в каталог, което им дава право да участват в други национални и международни изложби за трофеи.

Сред експонатите под тепетата е световният рекорд от благороден елен, който е български трофей. Колкото е голяма популярността му на петте континента, толкова е интересна и неговата история. Еленът е бил преследван в околностите на Силистра от бракониери, които успели да го ранят. Тъй като обаче било силно, животното успяло да избяга. Подплашено и загубило много кръв, накрая влязло в близко до гората село. Там, за да не се мъчи, било убито от ловец от местната дружинка. През 1988 г. Христо Иванов не подозирал, че еленът, който спасил от бавна смърт, ще стане световен шампион. Оценен е с 273,60 точки и често краси изложенията на трофеи у нас и в чужбина. В пловдивската изложба за първи път участва и националният рекорд сред трофеите от сърна, която веднага си спечели прозвището "Късметът на новака". Също както благородният елен от Силистра, тя била отстреляна съвсем случайно през 1992 г. Ловецът Светослав Рангелов, който я убил, излизал за първи път в гората. Понеже бил неопитен, водачът на дружинката от Етрополе, с която Светльо тръгнал, му казал да върви зад гърба му и да наблюдава какво прави. Внезапно обаче от близките храсти само на няколко метра от новака изскочила красива сърна. Младият мъж изобщо не се замислил и с един изстрел я повалил. Още разказва за късмета, който извадил по време на първия си лов, защото през следващите 16 г. не е имал друг подобен шанс. Освен рекордите на трофейната изложба са показани и експонати, получили златни, сребърни и бронзови медали. Представителната сбирка, организирана от Националното ловно-рибарско сдружение и Държавната агенция по горите, ще остане в панаира до неделя. С нея ще приключат честванията по повод 110-годишнината от основаването на съюза на ловците и риболовците. Съпътстваща атрактивната експозиция е диорама - препарирани птици и бозайници от 30 вида, аранжирани в зона, имитираща естествените условия, в които живеят. На 1 ноември пък над 50 ученици от I до V клас ще могат да участват в специално организираните за изложбата викторини и беседи с много награди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.