1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Спад на продажбите на предприятията от хранителната индустрия в Румъния

Спад на продажбите на предприятията от хранителната индустрия в Румъния

Румънците са пили това лято и с 12 процента по-малко бира

През последните 12 месеца не по-малко от 15 000 служители от общо 170-хилядния персонал на хранителната промишленост в Румъния са били съкратени, показват данни на синдикатите в бранша, съобщи Дарик.
"Съкращенията са резултат от намаляването на персонала в този бранш, на затварянето на фабрики или сливането им. Причината е намаляването на продажбите заради кризата", заяви Драгош Фрумосу, председател на Федерацията на синдикатите от хранителната индустрия в Румъния.

Той отбеляза, че има спад на продажбите на предприятията от хранителната индустрия с около 10 процента.

Най-много съкращения е имало в месопреработването, производството на брашно и хляб, на безалкохолни напитки и сладки неща.

Румънците са пили това лято и с 12 процента по-малко бира, показват статистиките. Според представители на компанията Бергенбиър, която обяви, че възнамерява да закрие фабриката си в град Блаж в Централна Румъния, през първата половина на 2010 г. пазарът на бирата в Румъния е намалял с 12 процента спрямо същия период на 2009 г., след като през 2009 г. е намалял с 14 процента спрямо 2008 г.

Все пак компанията обяви, че ще запази фабриката си в южния румънски град Плоещ, която има производствен капацитет от 2,5 милиона хектолитра годишно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.