1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Тропическа гъба произвежда биогориво

Тропическа гъба произвежда биогориво

Гъбата живее във вътрешността на дървото Ulmo, което се среща в джунглата на Северна Патагония

Гъба, която живее в тропическите гори в Южна Америка, е подходяща за нов източник на биогориво, съобщи екипът на проф. Гари Строубъл от Държавния университет на Монтана, цитиран от в. "Дейли телеграф".

Според експертите организмът Gliocladium roseum произвежда почти чисто биодизелово гориво и може да послужи като напълно нов източник на екологично чиста енергия.

Гъбата живее във вътрешността на вид дърво, което се среща в джунглата на Северна Патагония. Дървото Ulmo естествено произвежда въглеводородно гориво, подобно на дизела, използван в леките коли и камионите.

Учените с изненада са установили, че гъбата разгражда растителната целулоза и я превръща направо в биогориво, наречено "микодизел".

Растителните култури обикновено трябва да се преобразуват в захар и да ферментират, преди да се превърнат в полезно гориво.

Проф. Строубъл е установил също, че когато "дизеловата гъба" е изложена на влиянието на потенциално токсични антибиотици, тя се защитава, като отделя летливи газове.

Когато са изследвали състава на газовете, отделяни от тропичната гъба, се е оказало, че тя произвежда множество въглеводороди и техни производни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.