1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 5000 лв. е глобата за отстреляна птица, включена в списъка на защитените видове

До 5000 лв. е глобата за отстреляна птица, включена в списъка на защитените видове

Това предупреждение към ловците отправят от РИОСВ-Русе

Във връзка с началото на ловния сезон на птици и дребен дивеч, РИОСВ-Русе призовава ловците да спазват стриктно разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии, като не допускат отстрел на защитени видове. Миналата седмица рибари от гр. Силистра за открили прострелян ням лебед, който по-късно е починал от раните си.

Сред защитените птици са всички видове лебеди, дневни и нощни грабливи, див скален гълъб, гълъб хларупар, представителите на разред врабчоподобни и кълвачи. Най-често в този сезон се отстрелват пъдпъдъци, фазани, гургулици, гугутки, гривяци, а от водолюбивите птици – голяма белочела гъска, зеленоглава патица и др., които са ловни обекти по смисъла на Закона за лова. Поради близки морфорлогични белези ловците биха могли да сбъркат голямата белочела гъска с малка белочела или сива гъска, които са защитени видове.

В административно-наказателните разпоредби на Закона за биологичното разнообразие за отстрел на защитени видове за нарушителите се предвиждат глоби от 100 до 5000 лева и лишаване от право на лов от 1 до 3 години. Важно е да се знае, че ловът е абсолютно забранен на територията на поддържан резерват „Сребърна” и резерват „Бели Лом”, в землището на гр. Цар Калоян.

Контролът за спазване рапоредбите на специализираното законодателство се осъществява от Регионалните дирекции по горите и съответната РИОСВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.