1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ИАОС: Мъглата е замърсила въздуха в почти всички по-големи градове

ИАОС: Мъглата е замърсила въздуха в почти всички по-големи градове

В последните няколко дни се наблюдава много висока концентрация на фини прахови частици

Мъглата, която покри страната ни в последните седмици, е замърсила въздуха в почти всички по-големи градове. Това коментира пред "Сега" началникът на отдел "Мониторинг на въздуха" Валери Серафимов от Изпълнителната агенция по околна среда. "При наличието на атмосферни замърсители и мъгла се получава смог, при който концентрациите на фини прахови частици са над 5-6 пъти над нормата. В последните няколко дни наблюдаваме много високи концентрации почти в цялата страна, като в София са най-високи", обясни Серафимов.

В столицата е регистрирано най-силното замърсяване на въздуха - до осем пъти е завишена нормата на фини прахови частици във въздуха през последните дни. Вчера например в района на "Хиподрума" и "Павлово" регистрираното увеличение е било осем пъти над нормата, но увеличение има във всички райони на София, като това е всеки ден от началото на годината. Мъглата е основен виновник, защото според данните на ИАОС за първите дни на миналата година толкова големи отклонения от нормите не са регистрирани. Наред с мъглата за по-мръсния въздух допринасят колите и отоплението с твърдо гориво.

Проблеми има и в другите големи градове. На 3 януари, когато за 25 области в страната беше обявен жълт код заради мъглата, наднормено запрашаване е регистрирано в 18 града, а месец по-рано - само в три града. Тази тенденция продължава и по данните на агенцията в последните дни въздухът е по-мръсен във Варна, Горна Оряховица, Пловдив, Плевен и Русе и др.

В София въздухът е сред най-мръсните в Европа и без мъгла. През 2012 г. изследване на центъра за устойчиви политика "Екополис" показа, че 176 дни в годината равнището на твърдите частици във въздуха в столицата е над нормата. В Европейския съюз е прието само 35 дни в цялата година да са с наднормено замърсяване на въздуха. В световен мащаб страната ни е на трето място по смъртност, причинена от замърсената атмосфера. Причините най-често са фините прахови частици. Най-замърсените столични райони са около Орлов мост, "Павлово", "Дружба" и "Надежда", където има най-голям трафик на автомобили и най-много семейства се топлят с дърва. Районът около столичния булевард "Ал. Стамболийски" м.г. беше рекордьор по мръсен въздух заради високите сгради, които пречат на бълваните от автомобилите газове да се разсейват, а трафикът е изключително наситен.

По данни на ИАОС за 2012 г. най-мръсният въздух в страната дишат в Перник и Видин. В миньорския град 215 дни в годината равнището на твърдите частици във въздуха е над нормата, а във Видин - 213 дни. След тях се нарежда Враца - със 185 дни в годината със замърсен въздух, следван от Пловдив - 148 дни, и София - 134 дни (данните на "Екополис" са за по-стар период).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.