1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На българската антарктическа станция е бил проведен изключителен научен експеримент

На българската антарктическа станция е бил проведен изключителен научен експеримент

Извършен е полет до съседния остров Дисепшън, който е действащ вулкан, изригнал последно през 1967 г.

На българската антарктическа станция „Св. Кл. Охридски” на остров Ливингстън е бил проведен изключителен научен експеримент, съобщи директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Четирима учени от Националния институт за полярни изследвания на Япония и университета в Кюшу, които от две седмици обитават нашата база, най-сетне са дочакали благоприятно време и са вдигнали във въздуха четири 6-метрови безпилотни самолета. Извършен е полет до съседния остров Дисепшън, който е действащ вулкан, изригнал последно през 1967 г.

Разстоянието отиване и връщане е над 93 км и преодоляването му представлява рекорд за безпилотен полет в Антарктика. На самолетите е монтирана свръхпрецизна геофизична апаратура от последно поколение и те ще продължат облитането на района по мрежа от маршрути. Интерпретацията на получените резултати ще позволи детайлно фиксиране на геоложки структури както по океанското дъно, така и под дебелата ледена покривка на сушата.

След няколкомесечно предварително проучване на сателитни снимки с висока резолюция от района, японските учени са достигнали до извода, че леденото плато в близост до българската база е най-подходящо за ползването му като импровизирано летище. Освен японците, в базата ни са пристигнали и двама португалски учени от университета в Коимбра, които ще продължат реализирането на 5-годишния проект за изследване на вечната замръзналост. Проектът е съвместен между България Португалия, Испания, Аржентина и САЩ, информира агенция "Фокус".

По сателитния телефон командирът на базата д-р Драгомир Матеев съобщи още, че всички участници в 20-та ни експедиция са в добро здраве и паралелно с изпълнението на научните и строителни програми се подготвят за посрещането на предстоящите празници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.