1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ - Враца се включи в конкурса "Дърво с корен 2011"

РИОСВ - Враца се включи в конкурса "Дърво с корен 2011"

Победителят в конкурса ще стане известен през октомври 2011 година

Регионална инспекция по околната среда и водите - Враца се включи в конкурса "Дърво с корен 2011", организиран от фондация "ЕкоОбщност", съобщава Дарик радио.

Номинацията от страна на екоинспекцията е за първото "осиновено" дърво във Врачанско. Видът е летен (обикновен) дъб, находящ се в местността "Кръста", в землището на с. Челопек.

Дървото е обявено за природна забележителност през 1983 г. и се намира под закрилата на Закона за биологичното разнообразие. Неговото опазване от унищожаване и увреждане е задължение на собствениците (кметство с. Челопек и община Враца), а мерките за поддържане и възстановяване на състоянието му се съгласуват от РИОСВ - Враца. Към 2009 г. предполагаемата възраст на дървото е 230 г., височина - 14 м. и обиколка - 230см.

"Осиновителите" са описали състоянието на дървото в констативен протокол, в който са изброени всички извършени действия - снемане на GPS координати, почистване на района от отпадъци. Изготвен е и паспорт на дървото, в който е описано всичко подробно за него - възраст, вид, история, сегашно състояние, проведени действия и грижи за него, координати, достъп.

Конкурсът "Дърво с корен 2011" стартира на 22 април 2011 г., - Деня на Земята. Победителят в него, който ще стане известен през октомври 2011 г., ще участва в конкурса "Европейско дърво на годината 2012", организиран от Фондация "Партньорство" - Чехия, с подкрепата на Държавния фонд за околна сред на Република Чехия и Министерството на околната среда на Република Чехия.

Единствено условие към участниците е да разкажат историята на дървото, което предлагат и защо то е важно за тях или общността. Номинацията трябва да съдържа най-малко 3 снимки на дървото в електронен вид с добро качество.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.