1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сърудничеството между МОСВ и еко организации може да запази местообитанията на птиците по Черноморието

Сърудничеството между МОСВ и еко организации може да запази местообитанията на птиците по Черноморието

Снимка:

Това заяви министърът на екологията Нона Караджова

Сътрудничество между Министерството на околната среда и водите от една страна и екологичните организации от друга е начинът да се запазят оцелелите девствени плажове и местообитанията на птиците по Черноморието. Това заяви министърът на екологията Нона Караджова в ефира на Тв 7.

Според нея, между двете крайни страни при строителство в природата в България – на екологичните организации и бизнеса, е на лице "ужасно противопоставяне, безкраен дефицит на доверие и никакъв шанс за сядане на една маса за преговори".

По думите й, в екологичното министерство са въведени пълна прозрачност и публичност на издаваните екологични разрешителни и така стават невъзможни сделки зад гърба на обществото. Тя съобщи, че от 2009 година има издадена заповед всички решения, екологични оценки да бъдат качвани на страницата на съответната институция, за да могат гражданите и неправителствените организации да ги обжалват.

Според Караджова, в най-известните общини като Царево, Созопол, Несебър, е допуснато презастрояване на терените.

България ще спечели най-много от намаляване на боклука, който се изхвърля в депата и в деретата, вместо това той трябва да се рециклира все повече, е мнението на еко министъра. Според националната статистическа информация, която Караджова цитира, за последните три години генерираният от хората боклук е намалял с почти 700 хил. тона и се е увеличило рециклирането му.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.