1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стачка в Чили спъна българска експедиция до Антарктида

Стачка в Чили спъна българска експедиция до Антарктида

Посланиците ни в Чили и Аржентина търсят варианти за успешното придвижване на полярниците

Стачка в Чили създава проблем за придвижването на последните група от 19-ата българска експедиция в Антарктида, съобщи директора на Българския Антарктически институт Никола Петков, цитиран от БТА.

Неочакваното препятствие, появило се за българските полярници, е стачка, започнала в град Пунта Аренас на 12 януари срещу увеличението на цената на природния газ със 17 процента, обясни Петков.

Ограничените средства, с които оперира нашата експедиция са предопределили придвижване до Пунта Аренас - най-южното пристанище в Чили, разположено на брега на Магелановия пролив. Поради тази причина вместо директен самолетен полет, се е наложило комбинирането на самолетен полет и автобусен превоз, които са спестили няколкостотин долара на човек.

Стачката е обявена до 17 януари, като на този ден българските полярници, начело с професор Пимпирев /общо групата е от седем души/ трябва да летят с полет на бразилските ВВС от Пунта Аренас до о-в Кинг Джордж, разположен на около 150 км. oт о-в Ливингстън, където е изградена българската база.

По думите на Петков със случая са запознати и посланика ни в Чили и този в Аржентина, които заедно търсят варианти за успешното придвижване на полярниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.