1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. До момента няма никакви оферти за износ на слънчоглед, цената на олиото ще падне

До момента няма никакви оферти за износ на слънчоглед, цената на олиото ще падне

 

Няма кой да изкупи тазгодишната реколта от слънчоглед. До момента са произведени около 1 млн. тона, но от миналата година са останали 70 - 80 хил. Тона, коментира за медиите председателят на Съюза на производителите на масла и маслопродукти в България Видьо Видев. Произведените количества надвишават три и половина пъти нуждите на страната, които са около 260 - 270 хил. тона годишно. От друга страна, ниският курс на долара обуславя и ниските цени за износ. Очертават се цени около 300 лв. на тон слънчоглед за момента. Цените тепърва ще падат, защото тази година не се очаква предприятията да купят големи количества, тъй като имат неизползвани, посочи експертът. “Аз лично прогнозирам, че тази цена от 300 лв. ще падне надолу. В момента не говорим за ниска цена, а за това, че няма да може да се изкупи слънчогледът, това е най-страшното. До момента няма никакви оферти за износ. Предполагам, че не само цените ще бъдат много ниски и ще паднат, но и няма да има кой да купи този слънчоглед поне в близките шест месеца. А държавата не може да се намеси, защото пшеницата може да бъде изкупувана за Държавния резерв, но такава практика за слънчогледа няма”, каза още Видев.

Цената на олиото ще падне, но конкретни цифри ще могат да бъдат посочени най-рано след месец, тъй като тепърва започва изкупната кампания за слънчогледа. Положението на производителите на слънчоглед е много тежко освен заради големите количества, произведени тази година, и заради свръхпроизводството в Черноморския регион.

Не може да очакваме високи цени на слънчогледа заради голямото предлагане от Украйна, Русия, Молдова и Румъния. Турският пазар е тотално затворен. Там са въведени високи мита, и също има свръхпроизводство. Турският пазар може да се отвори за българските производители най-рано през пролетта на следващата година, каза още Видев. От друга страна производителите на олио в България тази година ще купят количества, необходими за месец – два. „Никой не иска да тегли кредити и да купува за по 300 лв. тона, при положение, че е възможно още да паднат цените”, обясни експертът. Видев посочи, че миналата година изкупната цена е била около 390 - 400 лв. за тон, а по това време е имало сключено договори за износ на над 200 000 тона слънчоглед.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.