1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС удължи помощите за плодове и зеленчуци

ЕС удължи помощите за плодове и зеленчуци

Снимка:

950 тона изтеглени от пазара нектарини и праскови ще може да заплати България на овощари

950 тона изтеглени от пазара нектарини и праскови ще може да заплати България на овощари в страната като подкрепа заради руското ембарго. Освен това разполагаме с резерв от 3 хиляди тона за произволни продукти от групата на плодовете и зеленчуците.

България е сред страните, които ще получат най-малките суми от Европейската комисия, която удължи помощите за изтегляне от пазара на селскостопанска продукция. По-малко от нас получава само Унгария – за 300 тона сливи, трапезно грозде и киви.

Полша ще може да изтегли от пазара 296 хиляди и 200 тона ябълки и круши, а Белгия – 85 хиляди тона. С помощта на Брюксел Испания може да намали предлагането с 55 хиляди тона портокали и 38 хиляди тона праскови. Количествата са изчислени на базата на средните експорти за Русия от съответните страни през последните три години, съобщиха от Комисията.

За подпомагане са предвидени и зеленчуци като домати, моркови, чушки и краставици. От Брюксел предпочитат изтеглянето от пазара да става под формата на безплатното предоставяне на продуктите на нуждаещи се, но е възможно и оползотворяването им като храна за животни.

До края на юни тази година подобни мерки бяха подкрепени с общо 163 милиона евро. За продължаването на помощта не бе назована конкретна финансова рамка, но от различни източници в Брюксел става ясно, че тя няма да надвишава 191 милиона за периода до края на настоящата стопанска година. (AgE)

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.