1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Искат затягане на контрола в охлювъдството

Искат затягане на контрола в охлювъдството

Загубите в сектора се равняват на над 1 милион евро

За по-сериозен контрол и мониторинг на произведената продукция от страна на Българската агенция по безопасност на храните настояват от Националния охлювъден клъстер, съобщи Дарик. Председателят на клъстера Йово Йовчев заяви, че в момента няма никакъв контрол върху продукцията на охлювъдите и поради тази причина е изпратили жалба до Европейската комисия. От клъстера твърдят, че контролните органи в лицето на Новата агенция по безопасност на храните не могат да изготвят необходимите пълни анализи на продуктите, за да може те да бъдат продавани или преработвани. Заради бездействието на контролните органи у нас загубите в сектора се равняват на над 1 милион евро, коментира още Йовчев. От Националния охлювъден клъстер са изпратили жалба до Европейската комисия.

„След проведена среща с господин Войнов, шеф на Българската агенция за безопасност на храните, на която изтъкнахме нашите искания, желания и настина въвеждането на контрол в този бранш направихме и една дълга кореспонденция, в която си препращахме писма, които впоследстие от агенцията отричат. Бяхме принудени да се обърнем към Европейската комисия, която отговори на нашите въпроси и категорично заяви, че това земеделие категорично подлежи на контрол и то още от 2005-та година. И би следвало тези изисквания да бъдат спазени и тези ферми, които ние създаваме, да бъдат контролирани, в смисъл да има мониторинг върху тяхното производство”, обясни още Йово Йовчев.

Към момента пазарът на охлюви и продуктите от тях се развива много добре. Един килограм охлюви се търгува средно по 15 евро. Един грам от слузта, която се извлича от охлювите, се продава за 500 евро. Субстанцията е широко използвана в козметичната индустрия. У нас има около 200-300 ферми за охлюви, но само 50 са регистрирани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.