1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Македонци ни атакуват с евтино грозде

Македонци ни атакуват с евтино грозде

 

Регистрираните лозя в Русенско са 43 000 декара, но като се вземат предвид и малките парцели, площта им стига до близо 50 000 декара. Специалистите коментират, че реално се поддържат не повече от 13-14 хил. декара. Това създава сериозни затруднения с набавянето на суровина за винопроизводителите. Очаква се изкупуването да започне при цени около 10-15 на сто надминава миналогодишните. Производители на грозде от Македония масово атакуват изби от Пазарджишко и Пловдивско с оферти за евтина суровина, обяви председателят на Регионалната лозаро-винарска камара Константин Маджаров на среща с гилдията преди старта на гроздобера в Пловдивско. Според Маджаров, няма основание този процес да бъде спиран. Македонците имат запазени масиви с двойно по-високи добиви от нашите, предлагат мерло и каберне за 16 евроцента, обясниха собственици на изби. Според тях това е крайна цена с калкулирани транспортни разходи. Доставката 24 часа след беритбата е гарантирана, и по този начин няма опасност гроздето да ферментира по пътя, което би влошило качеството на виното.

Дъмпингът на македонско грозде ще охлади желанието на родните лозари да вдигат прекомерно цените, коментираха винари. Прогнозира се, че тази година у нас гроздето, предназначено за производство на вино, ще се изкупува на нива, близки до миналогодишните. През 2005 г. качествените винени сортове тръгнаха от 62 ст. за килограм и достигнаха 90 ст.

Лозарите в Сандански и Катунци обаче обявиха, че ще продават мерлото и кабернето по левче, а за широката мелнишка лоза искат между 60 и 65 ст. Тези цени са с около 20% по-високи от миналата година, когато елитните сортове вървяха по 80 ст. Беритбата на мерлото и кабернето ще започне след 22 септември, а на широката мелнишка - след 10 октомври.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.