1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия предлага създаване на зърнен ОПЕК в рамките на ОНД

Русия предлага създаване на зърнен ОПЕК в рамките на ОНД

Според зърнопроизводителите ще е необходимо време докато страните от ОНД се разберат за общите условия

 

Министърът на селското стопанство на Руската федерация Алексей Гордеев предлага Русия, Украйна, Беларус и Казахстан да създадат единен пазар за зърно. Ако това стане, износителите на зърно от страните на ОНД ще създадат нещо като зърнен ОПЕК и ще могат по-уверено да диктуват своята воля на световния пазар.

Руските зърнопроизводители обаче се съмняват, че страните от ОНД ще успеят да се разберат помежду си, след като дълго време са водили конкурентна битка за външни пазари.

Идеята за създаването на единен зърнен пазар на страните от ОНД съществува отдавна и затова Гордеев на съвещанието на Междуправителствения съвет предложи да се пристъпи към "непосредствена реализация на проекта".

Той се обоснова с това, че Евросъюзът субсидира своите износители на зърно, което поставя производителите и експортьорите в страните от ОНД в неравностойно, губещо  положение. Министърът смята, че Русия, Украйна, Беларус и Казахстан трябва да се обединят, за да предпазят родните износители от подобен некоректен натиск. На този етап руският министър предлага да се създаде съвместен "координационен комитет" по производството на зърно и функциониране на пазара.

"Идеята е добра, но при условие, че бъдат запазени нашите интереси, коментира ситуацията вицепрезидентът на Руския зърнен съюз Андрей Славутин. Ако ние наистина ще действаме като "единен фронт", то нашата конкурентноспособност ще нарасне", допълва той.

Директорът по маркетинг на "Международна зърнена компания" (дъщерната фирма на Glencore) Николай Демянов споделя мнението, че досега страните от ОНД единствено са се конкурирали на експортните пазари.

"Украинското зърно често участва в тендерите наред с руското и заради тях на руските износители им се налага да понижават цените, докато много по-евтината казахстанска пшеница понякога дори влияе върху цената вътре в Русия, като я заставя да я понижи".

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.