1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С над 30% поскъпва гроздето в Пиринския регион

С над 30% поскъпва гроздето в Пиринския регион

 

Минимум с 30% ще скочат цените на винените сортове грозде в Пиринския регион. Поскъпването се дължи най-вече на факта, че се увеличава търсенето, а предлагането на качествено грозде става все по-малко. Заради това ще вдигнат цените на гроздето, което и тази година се очаква да надхвърли 1-1,20 лв. за килограм, коментира експертът от Областна дирекция "Земеделие и гори" инж. Симеон Илков.

Въпреки добрите добиви, които се очакват тази година, цената на гроздето ще е значително по-висока от миналата есен. Класните сортове като „Каберне” отново ще се търгуват най-скъпо, очаква се килограмът да надхвърли 1,20 лв. Ако гроздето бъде закупено на място от лозовите масиви, цената му ще е значително по-ниска и ще може да се намери дори за 80 стотинки. Закупуване на място обаче правят само най-големите пет фирми в региона, които единствени купуват в големи количества. Заради изключително високото качество на гроздето, отглеждано в региона, повечето от най-големите винарски заводи в страната се снабдяват от местни производители. Освен "Винпром Дамяница" най-големите изкупвачи са заводите във Видин и Лом.  

По-ниски ще са цените на белите сортове грозде, които ще се търгуват между 70 и 80 стотинки за "Булгар" и "Памид", който ще може да се намери по 60 стотинки килограма.  

Към момента, регистрираните по закона декари в областта са 42 211, като най-много са в района на Сандански и Кресна.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.