1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на ваканционните и селските имоти се сринаха

Цените на ваканционните и селските имоти се сринаха

Българите изместиха чужденците от пазара на недвижими имоти

 

Заради липсата на интерес през последната година цената на селските имоти падна драстично. Някои парцели около София са поевтинели с около 50 процента, като същото е положението и на имотите от този тип по Черноморието. Това заяви вчера управляващият директор на компанията за недвижими имоти „Форос” Добромир Ганев. По думите му през последната година селските имоти в близост до големи градове са се купували основно от българи, като чужденците вече са все по-малко. Според брокери една основните причини за намаления интерес и поевтиняването в сектора е финансовата криза в световен мащаб, заради която хората действат по-предпазливо при теглене на заеми.

Така например дворно място в регулация от 1020 квадратни метра между София и Перник само за седмица е поевтиняло с 50 процента до 12 000 лв. Съвсем спокойно за около 6-7 хил. лв. може да се купи стара селска къща на два етажа с двор от около декар и половина в провинцията, твърдят брокери. Цените на някои селски имоти около Банско, Бургас, Слънчев бряг бяха изкуствено увеличени двойно, но в момента бележат рязък спад, коментира Ганев. Покупките с цел препродажба за по-висока печалба са много малки, хората вече купуват такива парцели за собствени нужди, добави той.

Заради финансовата криза спад се наблюдава и в продажбата, и в цените на парцелите за индустриални комплекси. Инвеститорите изпитват затруднения при финансирането и вече има спрени проекти във Варна и София.

Най-голям спад обаче брокерите отбелязват в цените и търсенето на ваканционни имоти. Заради свръхпредлагането само за година цените в Банско са паднали с около 48 процента, отбелязват специалисти. В курорта най-голямо е предлагането на двустайните жилища, като офертите се движат между 780 и 2015 евро за квадратен метър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.