1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Възможно е хранителните продукти да поевтинеят след влизането на България в Европейския съюз

Възможно е хранителните продукти да поевтинеят след влизането на България в Европейския съюз

 

Възможно е хранителните продукти да поевтинеят след влизането на България в Европейския съюз. Това ще се дължи както на конкуренцията, така и на това, че тази година производители и продавачи "пробват пазара" и се опитват да вдигнат цените. Това каза директорът на Института за пазарна икономика Красен Станчев.
"Това е нормален тест за еластичност на цените и договорите за покупко-продажба, няма нещо лошо в цялата работа, хората пробват, някои купуват, други – не.
Прогнозите за поскъпване на храните не са оправдани, в другите страни, които се присъединиха към ЕС, не се забеляза такова нещо или дойде относително късно. Колкото повече местни защити и монополи има, толкова по-бързо падат цените на стоки от първа необходимост, защото тези монополи практически изчезват", поясни Станчев.
Той припомни, че в Естония, която е поддържала нулеви мита и е трябвало да въведе средните европейски мита, е имало поскъпване след присъединяването на страната към ЕС. Това обаче няма да се случи в България, прогнозира Станчев./focus-news.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.