1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Земеделците на предупредителен протест

Земеделците на предупредителен протест

 

Предупредителни протестни действия на зърнопроизводители ще има в страната днес, съобщиха арендатори след срещата си с министрите на земеделието и горите Нихат Кабил и на финансите Пламен Орешарски. Причината за гражданското неподчинение са ниските изкупни цени на зърното, недостатъчната субсидия за новата сеитба и проблемите с възстановяването на акциза върху горивата.

"На първо четене сме доволни от конструктивизма на разговорите с двамата министри, целта на протестите е да покажем, че сме готови и на ефективни действия, ако не изпълнят исканията ни", каза разградският зърно-производител Васил Петров.

Между 10 и 11 часа земеделци от цялата страна ще издигнат плакати със сроковете, в които министрите Орешарски и Кабил се ангажирали да дадат отговор на исканията на Асоциацията на зърно-производителите, допълни Петров.

До 15 септември земеделците искат допълнителни субсидии за сеитбената кампания, до 20 август – старт на изкупуване на пшеница от Държавния резерв, в проектобюджет 2007 зърно-производителите настояват да бъдат предвидени средства за по-ефективно възстановяване на акциза върху горивата. В Разградско земеделският протест ще се проведе в местността "Старият кладенец" край село Гецово. Очаква се да се съберат 30-35 производители.

От аграрното министерство съобщиха, че зърнопроизводителите и двамата министри са се договорили до 15 септември да бъдат потърсени допълнителни средства за есенната сеитба чрез преструктуриране на бюджета на Държавен фонд "Земеделие". По думите им, още от утре ще започне подаване на заявления за връщане на част от акциза върху горивата. Възстановяването на налога ще става еднократно от митническите бюра в страната, след като стопаните подадат заявленията и предоставят фактури от бензиностанциите.

Друго тяхно искане е да се повиши изкупната цена на зърното. В отговор, аграрният министър Нихат Кабил е заявил, че вече е изпратил искане до вицепремиера и министър на политиката при бедствия и аварии Емел Етем в което се настоява Държавният резерв през септември да изкупи 113 000 тона качествена пшеница от новата реколта при цена 200 лв./тон. /darik.net

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.